Photo by George Katsikiotis on Unsplash

Υλοποίηση Σχεδίου Επικοινωνίας για την Επιτροπή Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών

Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2000 με κοινή διακήρυξη των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της τότε ΠΓΔΜ. Περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών της Ελλάδας, τα Εθνικά Πάρκα Galicica και Pelister της Β. Μακεδονίας και το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών της Αλβανίας. Ο βασικός του στόχος είναι η συνολική και αποτελεσματική προστασία των κοινών φυσικών και πολιτιστικών αξιών της περιοχής, με τη συμμετοχή των κατοίκων της.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, υπεγράφη διεθνής συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο “Συμφωνία για την Προστασία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών” και με σκοπό την ενδυνάμωση της θεσμικής λειτουργίας του Πάρκου. Η συμφωνία κυρώθηκε από της Ελλάδα στις 14 Φεβρουαρίου του 2017 με το ν. 4453/2017 (Α΄19) και τέθηκε σε ισχύ το 2019.

Οι τρεις γειτονικές χώρες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν κοινή στρατηγική και μέτρα αφενός για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου για τη διατήρηση των οικονομικών δραστηριοτήτων (αλιεία, γεωργία, οικοτουρισμός). Για την εφαρμογή της Συμφωνίας, έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών που ξεκίνησε τις εργασίες της το 2022. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στην προσπάθεια για την κοινή διαχείριση των υδάτων της περιοχής, για την επίτευξη της οποίας συστήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας που λειτουργεί επίσης από το 2022.

Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων ανέλαβαν την εκπόνηση του «Σχεδίου Επικοινωνίας της Επιτροπής Διαχείρισης Πάρκου Πρεσπών», που υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020».

Το σχέδιο επικοινωνίας έχει ως στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης του έργου της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών. Η επικοινωνιακή στρατηγική θα προτείνει ενέργειες και δράσεις που εξυπηρετούν τους στόχους που θέτει η Επιτροπή Διαχείρισης και θα περιγράφει τον τρόπο, τα μέσα και τις διαδικασίες με βάση τις οποίες θα υλοποιηθούν οι δράσεις. Εκτός από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών και το έργο της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών, οι δραστηριότητες επικοινωνίας στοχεύουν επίσης στην εκπαίδευση των ομάδων-στόχων, σχετικά με την σημασία της περιοχής όσον αφορά τη βιοποικιλότητα της περιοχής και το οικοσύστημα των υγροτόπων. Μέσω του σχεδίου επικοινωνίας κατ΄ ελάχιστον θα γίνει καθορισμός επικοινωνιακών στόχων και θεμάτων, θα καθοριστούν οι ομάδες – στόχοι, θα καθοριστούν τα εργαλεία προβολής, θα προσδιοριστούν τα μηνύματα επικοινωνίας κάθε ομάδας – στόχου και θα αναπτυχθούν μηνύματα σχετικά με την ενημέρωση των ομάδων – στόχων.

Χρηματοδοτείται από το Πράσινο ταμείο

Don`t copy text!